• Start
  • Petra wordt fit - blog

Petra blijft fit

Aangenaam! Ik ben Petra Verbakel. Met deze woorden stelde ik mezelf, in april 2014, voor aan Van Buel Sports. Ik woog 108,5 kilo en wilde fit worden. Dat is gelukt 11 juni 2015, op de streefdatum, kon ik zeggen: "Ik ben fit".

Nu is mijn uitdaging ook daadwerkelijk fit te blijven... 

Ik hield mijn reis bij. Alle doelstellingen, hoogte- en dieptepunten, via dit blog en op Facebook.

Veel liefs Petra

Blessure + nieuwsgierigheid = …


weighcarepakket 2

Een blessure en pure nieuwsgierigheid heeft er toe geleid dat ik eindelijk eens een keer ‘aan de shakes’ ben gegaan. Nou ja… shakes. Dat was het niet alleen.

Blessure met gevolgen
Midden juni is mijn bestaande blessure, een shinsplint, weer teruggekomen. Ontzettend balen. En hij werd verergerd door wat domme acties van me. In het kort: ik kan niet hardlopen en springen op het moment. Wat betekent dat mijn cardio-trainingen en XCO-lessen ineens heel anders en een stuk minder intensief gaan.

En zoals ik in mijn vorige blog al zei: minder sporten is meteen aankomen. Dat besefte ik mij wat laat…

De tegenaanval
Door de kilo’s die er makkelijk aankwamen en hoe ik mij daarbij voelde hakte er goed in bij mij. Mijn humeur was niet te harden, volgens mij. Mijn energieniveau zakte meteen. Ik moest er snel wat aan gaan doen. En naar mijn gevoel moest de hele boel eens om!

Om een of andere reden bedacht ik me dat ik nu wel eens zou kunnen testen hoe ‘die shakes’ nu eigenlijk werken. Ik kocht een weekpakket en ging vijf dagen enorm streng voor mezelf zijn.

‘s Morgens muesli of een shake. ‘s Middags een maaltijdreep. Tussendoor een kopje bouillon. ‘s Avonds een omelet, minestronesoep of pastamaaltijd. Dessert een shake. Allemaal uit een zakje.

Afgelopen dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en vandaag heb ik de strenge regels bijna helemaal opgevolgd. (Ik heb aangevuld met wat fruit en groenten en ik heb kwark gepakt waar ze zeiden magere melk)

Resultaat
De kilo’s zijn er wel vanaf. Energie behoud ik ook. En mijn lichaam is weer even in shock gebracht. En dan nu weer lekker gewoon gezond gaan doen. Het is niet prettig om alles uit een zakje te eten. Het voelde chemisch en onecht.

Ik heb nu wel meer kennis over iets waar ik eerst van een afstandje over oordeelde. Nu weet ik wat het is. En misschien doe ik het nog wel een keer over een half jaar ofzo. Gewoon om mijn lichaam weer eens wakker te schudden. Dat is af en toe nodig.

En dan…
Nu mijn lichaam in shock is pak ik het weer bewust en goed aan. Weer gewoon gezond leven. Met echte ingrediënten zijn de maaltijden toch veel lekkerder. Het vergt alleen wat meer inzet. Die energie en wil heb ik nu weer.

Grenzen verleggen of stellen?

“Waarom sta jij bij de 8 km?” Ja, ik heb me ingeschreven voor de 8 km van de BreakOutRun, nadat ik mezelf had voorgenomen weer de 16 km te doen.

3 april jl. heb ik 13,4 kilometer gelopen en ik kwam mezelf halverwege ontzettend tegen. Uitgelopen? Natuurlijk! Maar ik heb me de laatste 6 kilometer ook iets voorgenomen. “Ik ga alleen nog afstanden lopen die ik met plezier kan uitlopen.”

Lees verder

Gestart

Vandaag ben ik mijn reis begonnen. Petra wordt fit heb ik het genoemd, want dat is het. Ik word fit. De uitdaging: van 108,5 kilo, een BMI van 35,6(!), officieel obesitas, naar een gezonde 74 kilo, een BMI van 24,4, of nog minder als het kan. Einddatum 11 juni 2015.

Lees verder

Afvallen of fit worden

Afgelopen week is een goed voorbeeld van het feit dat afvallen en fit worden niet hetzelfde is. Een week lang ziek zijn en niets kunnen eten heeft resultaat. Ik ben afgevallen, wel 2 kilo. Maar ik wil ft worden. Energie? Dat had ik echt niet. Ik kon mijn bed niet eens uit.

Lees verder

Stapje voor stapje

Het grote plan is 11 juni 2015 tussen de 70 en 75 kilo wegen, fit worden en weer lekker achter mijn kinderen aan kunnen rennen. Daar ga ik komen, stapje voor stapje, maar daar ga ik komen.

Lees verder

OMdenken

20 sit-ups? Dan ga je dus eigenlijk gewoon 20 keer liggen. OMdenken. De plaatjes komen vaak langs op Facebook. OMdenken is een manier van denken die de andere waarheid laat zien, je start met een probleem en daar maak je een mogelijkheid van. Dat kan door positief te kijken, of stoppen met wat niet goed is.

Lees verder

pfffff

Ik hoor het mezelf veel zeggen de laatste tijd, pffff… En niet alleen van de hitte. Een pijntje hier, een slechte nacht daar, een hoestje zus en een calorieënverleiding zo. Pffff, tis nog niet altijd makkelijk, dat fit worden.

Lees verder

Color Run

Happiest 5k on the planet

Afgelopen zaterdag heb ik aan de Color Run meegedaan. Deze 5 kilometer wordt ook wel de Happiest 5k on the planet genoemd. Met enige trots kan ik zeggen dat het voor mij voelde als de Easiest 5k on the planet.

Lees verder

Spierpijn als de Hulk

Ze zeggen het. Een goede training voel je de volgende dag. En soms de dag er na ook nog. Lang, lang geleden hoorde ik dat met spierpijn je spiermassa toeneemt. Met mijn huidige (flinke) spierpijn ben ik eens op zoek gegaan. Wat is spierpijn nu eigenlijk en zorgt het inderdaad voor spiermassa?

Lees verder

Winter

De winter is er. Heerlijk. Het truienseizoen is weer begonnen! Lekker veel lagen over elkaar heen dragen! We hoeven even niet aan onze kilo’s te denken, want we kunnen ons lichaam lekker verbergen. Vandaag zag ik deze quote: “Summer bodies are made in the winter”.

Lees verder

Ga eens op Supermarkt Safari

Etiketten lezen
Afgelopen week heb ik beter etiketten leren lezen. Wat is het nu eigenlijk wat ik lees? 1 gram eiwit is 4 calorieën, 1 gram koolhydraten is 4 calorieën 1 gram vetten is 9 calorieën.

Lees verder

Op eigen benen staan

 

Al sinds ik op kamers ging sta ik eigenlijk al op mijn eigen benen. Maar in dit traject lieten die benen me af en toe toch aardig in de steek. Pijn. Wat een gemene blessure bleek te zijn. Fysio. Trainingsoefeningen. Ontzien. Extra trainen.

Lees verder

Nieuwe dingen doen

Morgen is het weer zover. Ik ga iets doen wat ik nog nooit heb gedaan, 13,4 kilometer hardlopen. Maar ja, ik heb het afgelopen jaar wel meer dingen gedaan die ik nog nooit heb gedaan. 7,5 kilometer hardlopen, 10 kilometer hardlopen, kaki eten, salade bestellen bij een pannenkoekenhuis, gezonde pannenkoeken eten tijdens het gourmetten, een goede sit-up, ondertussen een hele reeks sit-ups kunnen, met touwen op de vloer van de fitnessruimte slaan, etc. etc.

Lees verder

Een jaar fit...


1 jaar 1


11 juni 2016. Eén jaar fit. En het lukt aardig. Fit blijven is niet een jaar sporten en gezond eten. Fit blijven is een balans vinden. En dat is niet makkelijk.

Even vergeten
Een week niet sporten. Een weekend te slecht eten. En het gewicht komt er meteen weer aan. Even vergeten. Ik heb levenslang. Dus weer hard werken om het er van af te houden. En mezelf een spiegel voorhouden. Want kan ik niet sporten of maak ik me er te makkelijk van af? En ben ik te lui om de gezonde keuze te maken in een restaurant? Of op een verjaardag? Ik moet er mijn koppie bijhouden.

Voorbeeld
Ik ben zo trots dat er mensen gaan doen wat ik heb gedaan. Van Buel Sports begeleidt nu meerdere mensen die ook overgewicht hebben. Zij gaan die strijd ook aan. En wanneer ze starten zie ik mijzelf weer staan. Ik ben zo blij dat ik kan vertellen wat ik heb gedaan. En trots op anderen die het ook (gaan) doen. Het is niet makkelijk, maar iedere marathon begint met de eerste stap (om er maar een lekkere cliché in te gooien)

Sterker
Ik ben fysiek nog sterker dan een jaar geleden. Ik ben wendbaarder dan een jaar geleden. Dat merkte ik tijdens mijn tweede BreakOutRun begin juni. Het ging makkelijker, soepeler en beter dan vorig jaar. Misschien ook omdat ik ‘maar’ 8 km deed in plaats van 16 km. Al trainde ik voor de 16 besloot ik in april maar 8 te doen. Die beslissing heeft mij ook weer veel geleerd. Het lijkt heel klein maar was een keuze waar ik ook sterker van ben geworden.

Waar blijft die balans?
Wordt het makkelijker? We gaan het komend jaar ontdekken…

Wat zit daar in?


Als marketingcommunicatieadviseur weet ik het. In 'ons vak’ is het overduidelijk. Mensen/consumenten zijn mondiger geworden. Iedere organisatie merkt dat, of je nu iets verkoopt, een non-profit organisatie bent, zoals een school of ziekenhuis, of je adviseert of juist vraagt. Degene die aangesproken wordt is mondiger geworden.

Het antwoord

Zo snel resultaat

Ik ben verbaasd. Twee weken geleden werd ik nog iedere dag wakker met rugpijn. Ik heb al andere kussens gekocht, mijn bed al in iedere mogelijk positie gezet, niets hielp. Nu sport ik twee weken met goede begeleiding en weg is de rugpijn. Dat had ik (nog ) niet verwacht. Zo snel al. Geweldig toch.

Lees verder

Fitter op vakantie

Iedere vakantie heb ik het me voorgenomen. Sporten tijdens de vakantie. Heel eerlijk… vaak was het niet meer dan één keer tijdens een gehele vakantie. Daahaaag goede voornemen.

Lees verder

Obese is weer begonnen

Hoe kan dat toch?
Hoe kunnen mensen het toch zo ver laten komen? Dat is een vraag die veel gesteld wordt op het moment dat het programma Obese weer start. Een vraag die ik zelf eigenlijk helemaal niet wil stellen... En al helemaal niet wil beantwoorden. Bij RTL 4 laten ze goed zien hoe dat kan, maar of mensen die geen last hebben van overgewicht het ooit echt begrijpen, betwijfel ik.

Lees verder

Waarom

Ik vraag het me af deze laatste dagen, waarom zou ik gezond worden. Ik kan morgen onder een bus lopen of, juist, in een vliegtuig stappen wat door idioten wordt neergehaald. Waarom zou ik dan nu gezond moeten worden? Het kan zo voorbij zijn.

Lees verder

Basis

Vandaag zat ik bij de pedicure. Omdat ik altijd al problemen met mijn voeten heb gehad, heb ik hier al erg vaak gezeten. Mijn voeten zijn de basis van mijn lichaam zijn en hebben met mijn gewicht al veel te verduren gehad. En nu ik veel meer sport vraag ik nog meer van ze. Maar om mijn basis echt stevig te krijgen en mijn doelstellingen te halen is er meer nodig.

Lees verder

Hoera! Ik heb overgewicht!

Hoera, ik heb overgewicht!
Eindelijk! Ik heb overgewicht! Sinds vanochtend weeg ik minder dan 90 kilo. Dat zet me net op de rand van overgewicht. 5 maanden geleden had ik nog extreme obesitas! Nu heb ik overgewicht! Hoera! Op naar een gezond gewicht! 

Lees verder

Hoe IST?

“Hoe IST?” Een vraag die ik vaak gesteld krijg, iedereen natuurlijk. Bij mij gaat het negen van de tien keer over het fit worden. Een vraag die ik met plezier, maar met verschillende invalshoeken kan beantwoorden. Met alle clichés van dien. 

Lees verder

2014 - 2015

Na alle diepe dalen en hoge pieken van het jaar dat we 2014 noemen, kijk ik vooruit naar 2015. Wat gaat dat jaar brengen? Voor iedereen is het weer anders en niemand weet het precies.

Lees verder

Relaties

Valentijnsdag is de dag dat je denkt aan je relaties met anderen. Natuurlijk doe je dat vaker, maar de commercie heeft je toch te pakken en je koopt dat ene bloemetje nog even snel.
Maar doe je dat ook voor de relatie met jezelf? Je bent zelf net zo belangrijk. Daar ben ik nu achter gekomen.

Lees verder

Eieren zoeken

Oh man oh man, wat een reclames komen er nu toch allemaal langs voor Pasen, voor paasontbijt, paasbrunch, paaslunch, gourmetten, desserts, chocolade-eieren, ga maar door. Eten, eten ,eten. Allemaal gerechten die niet echt in mijn dieet passen en een overdosis suiker en vet geven. Op Facebook, in de winkel, op het werk en via email. De uitdagingen komen van alle kanten! Ken je dat? Hoe lossen we dat nu op?

Lees verder

1 mei - 1 jaar

1 mei 2015. Jeetje wat is dat jaar snel gegaan! En wat was het een reis.

Training
1 mei 2014 startte mijn eerste training met Duane. 

Lees verder