Spierpijn als de Hulk

Soorten spierpijn
Acute Muscle Soreness en Delayed Onset Muscle Soreness, kortweg vroege spierpijn en verlate spierpijn. Dat zijn de twee groepen, die er zijn. Vroege spierpijn voel je tijdens het sporten en verlate spierpijn voel je na het sporten. Vandaag voelde het alsof mijn spieren uit elkaar waren gespat. Ik had het gevoel dat ik rondliep als de Hulk. Dus, zoals ik het nu zie, is het als volgt. Vroege spierpijn = Bruce Banner verandert in de Hulk. Verlate spierpijn = Bruce Banner is de Hulk.

Welke pijn voel ik nu eigenlijk?
Vroege spierpijn noemen we ook wel verzuring. Pijn in je spieren die je tijdens het sporten voelt omdat er niet voldoende zuurstof naar de spieren gaat voor de energie die gevraagd wordt. De melkzuur is een afvalstof die daarbij ontstaat en die afgevoerd wordt wanneer de inspanning stopt.

Verlate spierpijn is de spierpijn die je het heftigste voelt in de 24 tot 48 uur na de inspanning. De spieren worden stijf, zijn gevoelig, voelen pijnlijk bij het bewegen en presteren in deze periode minder. De pijn is een ontstekingsreactie, als gevolg van kleine scheurtjes. Eigenlijk breek je je lichaam dus af met sporten. De ontsteking is een genezingsproces.
spierpijn-6

Groei in spiermassa
Maar neemt je spiermassa nou ook toe met spierpijn? De stijgende lijn tijdens de genezing van de scheurtjes stijgt tijdelijk boven het punt waarop je startte met sporten, supercompensatie. Daarna gaat het weer terug naar het startpunt. Je spieromvang en –kracht neemt toe wanneer je weer gaat sporten op het moment van de supercompensatie. Dat wordt dan namelijk het nieuwe startpunt en je moment van supercompensatie ligt dan weer hoger.

spierpijn-7 

Goed om te weten, toch?
Bedankt sport.infonu.nl voor de waardevolle informatie.